Schwalenberg 2016.

Varaždinski folklorni ansambl sudjelovao je od 4. do 9. kolovoza na međunarodnom festivalu folklora Trachtenfest u njemačkom gradiću Schwalenbergu. Riječ je o jednom od najdugovječnijih njemačkih folklornih festivala koji se od 1962. tradicionalno održava svake dvije godine.

VFA je na festivalu prvi puta sudjelovao 2008. godine, a 2012. dobio je priliku uveličati jubilarno 50. izdanje festivala. Poziv da treći put gostuje u Schwalenbergu potvrda je kvalitete Varaždinskog folklornog ansambla, kao i dugogodišnjeg prijateljstva između Varaždinaca i Trachtengilde iz Schwalenberga, organizatora festivala.

Naime, 1976. godine na Trachtenfestu je po prvi puta gostovalo tadašnje KUD „Milica Pavlić“ iz Varaždina koje je u osamdesetim i devedesetim godinama prošloga stoljeća nastavilo redovito odlaziti u Schwalenberg (kasnije pod imenom „Vindija“). Ta je suradnja prestala prije desetak godina, sve do susreta VFA i Trachtengilde 2007. na festivalu SloFolk u Novom Mestu. Tako su VFA i Trachtengilde ove godine obilježili velikih 40 godina prijateljstva između Varaždina i Schwalenberga.

Na festivalu su ove godine sudjelovale grupe iz Austrije, Irske, Perua, Letonije i Škotske te desetak njemačkih folklornih skupina. Tijekom tri večeri na glavnoj festivalskoj pozornici VFA je izveo šest koreografija s pjesmama i plesovima Hrvatskog Zagorja, Međimurja, Turopolja i bunjevačkih Hrvata.

Svakom koncertu na spomenutoj pozornici prethodio je mimohod kroz predivnu povijesnu gradsku jezgru čija je srednjovjekovna arhitektura u potpunosti očuvana. Uoči i tijekom svakog mimohoda VFA je izvodio prigodan program s kojim je animirao publiku te gledatelje pozivao da se pridruže i večernjim koncertima.

U nedjelju, 7. kolovoza, ansambl je prisustvovao svetoj misi u lokalnoj evangeličkoj crkvi gdje je pastorica Margret Noltensmeier uputila riječi ljubavi i mira te pozdravila okupljanje ljudi i kultura iz cijeloga svijeta u malom, ali duhom velikom Schwalenbergu. VFA je na misi izveo i prigodan vokalno-instrumentalni program, a zajedno s grupom Identidad iz Perua održao je i koncert u popularnom obližnjem ljetovalištu Bad Pyrmont. Za vrijeme boravka u Njemačkoj članovi VFA posjetili su i gradove Bielefeld te Regensburg, a u Varaždin su se vratili u noći s 9. na 10. kolovoza.

Na turneji je sudjelovalo 27 članova ansambla, a program su uvježbali osnivač, umjetnički voditelj i koreograf ansambla Pjerino Hrvaćanin, vokalna voditeljica Maja Delić te voditelj tamburaške sekcije Matija Auker. Nakon kratke ljetne pauze, Varaždinski folklorni ansambl krajem kolovoza počinje s probama za novu sezonu.