Büyükçekmece 2015.

buyukcekmece

Varaždinski folklorni ansambl je od 31. srpnja do 9. kolovoza sudjelovao na festivalu Büyükçekmece u istoimenom predgrađu Istanbula gdje je osvojena i nagrada za najbolju koreografiju u natjecateljskom dijelu programa.

Na festivalu su sudjelovale čak 24 skupine iz 23 zemalja svijeta, od Bangladeša i Južne Koreje do Guama i Ekvadora. Dvije su grupe bile iz Španjolske, od čega je skupina s Mallorce osvojila nagradu za najbolju grupu festivala. S obzirom na to da je riječ o tako velikom i značajnom festivalu, ova je nagrada jedan od najvećih uspjeha u povijesti ansambla te velika čast za grad Varaždin.

Što se natjecateljskog dijela programa tiče, na festivalu su se ocjenjivali nastupi u trajanju od 20, 10 i 5 minuta, tako da zapravo nije nagrađena nijedna pojedinačna koreografija s repertoara VFA, već općenito program koji je prikazan i koreografska rješenja tih nastupa. Na tim su nastupima izvođene koreografije prigorskih, podravskih i bunjevačkih pjesama i plesova.

buyukcekmece

Za nagradu je najzaslužniji umjetnički voditelj i koreograf ansambla, Pjerino Hrvaćanin, kome su u pripremi programa pomagali plesni voditelj Tim Hrvaćanin, voditeljica pjevanja Maja Delić i voditelj tamburaške sekcije Matija Auker, iako nagrada podjednako pripada svih 32 članova ansambla koji su bili na turneji, kao i svima koji ovog puta nisu putovali.

Uz natjecateljski dio, VFA je sudjelovao i u spektakularnim ceremonijama otvorenja i zatvaranja festivala čija produkcija asocira na događaje poput Eurosonga. Potonju su mogli pratiti i gledatelji iz Hrvatske putem web streama, a ceremoniju je uživo prenosila i turska nacionalna televizija. Uz nastupe svih grupa, ceremoniju je uveličao nastup profesionalne skupine “Shaman” iz Istanbula te dodjela nagrada.

O velikom značaju festivala u Turskoj i svijetu govori i činjenica da je gradonačelnik Büyükçekmecea Hasan Akgün prisustvovao gotovo svim programima, a na ceremoniji zatvaranja njegovi su gosti bili gradonačelnici pobratimskih gradova iz Mađarske i Južne Koreje. Spomenute ceremonije i neki nastupi održali su se u amfiteatru “Kemal Sunal” koji prima čak 4000 gledatelja, dok su preostali nastupi održani u lokalnom kulturnom centru, koji prima oko 300 gledatelja.

buyukcekmece

U sklopu festivala VFA je sudjelovao i u tri velike parade. Jedna od parada održana na istanbulskoj “Petoj aveniji”, u ulici Istiklal, a istu je večer održana ogromna parada uz morsku obalu Büyükçekmecea. Prema procjenama organizatora, te je parade gledalo i do 200 tisuća gledatelja! U paradama su, osim folkloraša, sudjelovali i brojni turski građani, zamaskirani u šarene i raznolike kostime, zbog čega se festival može usporediti s riječkim karnevalom ili Špancirfestom, na koji asociraju i brojni koncerti popularnih turskih izvođača koji su se u amfiteatru održavali nakon folklornih programa.