Istanbul 2015.

VFA je 2015. sudjelovao na festivalu Büyükçekmece u istoimenom predgrađu Istanbula. U sklopu festivala članovi VFA  su jedan dan proveli u razgledavanju Istanbula i njegovih znamenitosti poput Aje Sofije, Plave džamije i Grand Bazaara.

Jedan dan proveli su u vožnji brodom po Bosporu, a pritom su se zaustavili i u azijskom dijelu Istanbula te tako po prvi put kročili u Aziju. U slobodno su vrijeme razgledavali i brojne izložbe koje su otvorene u sklopu festivala, a otvorenju većine njih, poput izložbe keramike likovne umjetnice Yasemin Aslan Bakiri, i sami su prisustvovali. Posjetili su i Međunarodni muzej narodnih kostima, a zabavljali su se i u lokalnom aqua parku.

istanbul

Turska je poznata i po specifičnoj gastronomiji pa su tako u više navrata Varaždinci imali prilike uživati u turskom delicijama. Kažu da ih turska verzija kebaba nije oduševila, no zato su se zaljubili u baklavu, rahat lokum i druge slastice. Na večernjim su zabavama učili narodne plesove drugih zemalja sudionika, a i sami su ostale učili plesati podravski čardaš, prigorski drmeš i zagorski tanec.

Uz brojne izlete u Turskoj, VFA-ovci su na putu do tamo i natrag odlučili posjetiti još dvije balkanske metropole. Na putu do Büyükçekmecea zaustavili su se u razgledavanju bugarske Sofije, dok su u povratku prošetali Kalemegdanom, ulicom kneza Mihaila i beogradskim zoološkim vrtom.